120 В последно време наблюдаваме нарастващ интерес към видеорегистраторите. Все повече шофьори на пътя се насочват към подобен вид наблюдение, като превантивна мярка при възникващи спорни ситуации. Записите от системите за видеорегистрация, често се използват и за доказателство при възникнал инцидент или пред застраховател, за да се определи лицето, което е виновно за възникналото ПТП.

Неслучайно, продажбите на видеорегистратори за изминалата календарна година надминаха очакваните граници. Днес има стотици магазини, които продават подобен вид техника, но ние можем да ви предложим полезни съвети при закупуване на автомобилен регистратор.

Защо ни е необходим видеорегистратор?

 • за разрешаване на спорове възникнали по време на пътуването с други участници в движението
 • за заснемане при нарушаване на правилника за движение по пътищата от други шофьори или пешеходци, които застрашават живота на останалите участници
 • за да заснемем интересни и забавни моменти, които са предизвикали интерес по време на нашето пътуване.

Видеорекордер или ...

Днес има стотици устройства, с които можете да направите видеозапис: видеокамера, фотоапарат, телефон или таблет. Въпреки възможностите на тези устройства, видеорегистраторите се явяват най-добрата опция, когато искате да запишете пътната обстановка. Причините са няколко: ако решите да използвате своя смартфон е възможно да не намерите удобна стойка, на която да го закрепите за таблото, освен това е възможно телефонът ви да звънне и записът да прекъсне. Друга причина да предпочетете автомобилния регистратор е възможността да поставите карта памет, в която да съхранявате единствено направените по време на вашето пътуване клипове. Едва ли ще ви е удобно всеки път, когато шофирате да поставяте и махате своя телефон. Допълнително предимство на специализираните устройства е широкият ъгъл на заснемане. При професионалните модели той варира между 120 и 170 градуса. Основното преимущество на видеорегистратора е принципа на запис, който се основава на цикличността. При запълването на паметта на устройството, новите клипове, които заснемате ще се записват върху старите. Автомобилните регистратори могат да се комбинират и с други устройства, като паркинг локаторът, който ви позволя по-лесно да паркирате на заден ход.

Как работи регистраторът?

Почти всички регистриращи устройства за автомобили работят по сходен начин. При подаване на захранване, когато запалите своята кола, се активира и самия видеорегистратор и започва да записва. С изключването на превозното средство, спира и самия регистратор. Направеното видео, можете да гледате директно на самото устройство или на своя компютър. Регистраторите, които имат вграден GPS показват освен датата и часа на направения запис и маршрута, който сте изминали.

Как да изберем автомобилен регистратор?

Пазарът на подобен вид техника, предлага разнообразие от модели и цени. Като цяло стойността на устройствата е определяща за качеството на заснемане, т.е. колкото по-висока е цената, толкова по-добра е резолюцията на камерата. Ето защо при избор на видеорегистратор е важно да обърнете внимание на резолюцията (съотношението измерено в пиксели). С по-високата резолюция, получавате по-добър детайл и качество на картина. Препоръчваме ви да се насочите към HD вариант, за да имате по-добро изображение. FULL HD (1920х1080) регистраторите са един добър вариант за използване, но трябва да ви предупредим, че при по-голяма резолюция на устройството, ще ви е необходима и карта с повече памет. Количеството кадри в секунда (frames per second) тук не е от голямо значение. В някои случаи дори при 15 кадъра в секунда, можете да получите качествен запис.

Важно е да обърнете внимание на ъгъла на виждане. Някои модели покриват площот 40 до 170. При ъгъл по-голям от 120 ще можете да обхванете спектъра отпред и от двете страни. Друг съществен параметър за качеството на заснетите изображения е функцията WDR (Wide Dynamic Range). Тази функция минимизира ефекта на котражур, който винаги е нализен, когато се постави камера на предното стъкло на автомобил.

Нека обобщим на какво да обърнете внимание преди да закупите своя регистратор

 • максимална резолюция на видеото: един от най добрите варианти е FULL HD или по-висока резолюция
 • скорост на заснемане: оптималната е 30fps, но някои регистратори на пазара са с 15 fps
 • ъгъл на виждане: от 40 до 170
 • максимален обем на картата памет, която можете да поставите;
 • възможност за непрекъснат запис на видео
 • наличие на GPS, чрез който ще можете да записвате маршрута на своето пътуване
 • наличие на WDR функция
 • наличие на батерия( при аварийно прекъсване на захранването, регистраторът ще съхрани направения запис).

Всички налични автомобилни видеорегистратори