За поръчки: +359 2 820 26 10/ +359 887 202610
Кошницата е празна!

Как се инсталират камери за видеонаблюдение

от | Публикувано в Съвети за видеоконтрол | Все още няма коментари | 15566 прочита

120Инсталирането на система за видеонаблюдение се оказва истинско изпитание за всеки, който подценява техническата подготовка. Възможно е освен проблеми с настройката на камерите и рекордера да срещнете други препятствия, като проблеми с монтажа на оборудването, лошо полагане на кабел или неправилно захранване на устройствата.  За да сведем проблемите до минимум, ще ви опишем цялостния процес при инсталиране на видео система.

 

 

Необходими са ви следните компоненти:

Видеорекордер (DVR)

Неговата функция е да трансформира сигнала от камерите към монитора и да съхранява направените записи (за тази цел е необходимо да се постави твърд SATA диск). Към рекордера могат да бъдат свързани различен брой видео устройства. На пазара има DVR-и с 4, 8, 16, 24, 32 канала, които поддържат режими на камерите ( AHD, CVBS, TVI, CVI, IP). Голяма част от тях предлагат по няколко аудио входа за свързване на микрофон.

Камери за видеонаблюдение

Има различни видове, но  като начин за монтиране можем да ги сведем до:

  • Куполни - обикновено се монтират на таван, но позволяват и поставяне на стена. Камерата може да бъде с пластмасов или алуминиев корпус. За външен монтаж изберете устройства с алуминиев или метален, тъй като имат степен на прахо и влагозащита IP66 срещу атмосферни промени.
  • IR Камери с 2D стойка - този вид ви позволява да монтирате устройството единствено на стена.
  • Булет Камери с 3D стойка - можете да я поставите както на таван, така и на стена.

Монитор

На него можете да наблюдавате изображениета от камерите в реално време и да преглеждате направените записи. Най-често се използват монитори, които се свързват с рекордера посредством VGA или HDMI кабел.

Твърд диск

Както в началото споменахме, за да съхраните направените през периода записи, освен рекордер ще ви е необходим и твърд диск (HDD), който да се постави в DVR устройството. В зависимост от големината на диска и настройките на устройствата, можете да имате запис за различен период от време. Важно е при закупуването на HDD да обърнете внимание до колко TB поддържа съответния DVR и колко на брой диска. Към момента на пазара са налични рекордери, които поддържат доскове до 6TB.За да монтирате диска в рекордера е необходимо да махнете горния капак на устройството, след което посредством крепежните елементи да фиксирате диска на дъното на видеорекордера. Накрая свързвате червения SATA кабел и захранващият кабел към твърдия диск и затваряте.

Захранване за камерите

Изборът зависи от броя и вида на камерите. Ако имате 4 куполни камери, можете да ги захраните и с 3А - 4А захранващ адаптер. За по-големите системи е необходим захранващ блок, като отново трябва да се съобразите с вида и броя на устройствата, които ще свържете към него. Повечето камери имат стандартно захранващо напрежение от 12V DC (Direct Current). В техническите параметри на съответната камера е описана консумацията. Тези данни ще улеснят избора ви на захранване.

Кабел и конектори - при монтаж на аналогова система се използват следните кабели

  • Коаксиален - предназначен за предаване на видеосигнал.
  • Комбиниран - коаксиален плюс 2*0,5мм или 2*0.75мм захранващ чифт - предназначен за захранване и пренос на сигнала.
  • Кабел PVA  предназначен за пренос на захранващото напрежение.

    За да свържете монитора към видеорекордера, ще ви е необходим VGA или HDMI кабел.

 След това е необходимо да закрепите камерите и да измерите разстоянието между тях и рекордера, за да можете да прецените колко метра кабел ще са ви нужни. За всяка камера ви трябва отделен кабел, който да свържете с  DVR-a. От двете страни на кабела, трябва да имате свързващи конектори. Ако смятате, че няма да можете да се справите със свързването на конекторите, можете да си закупите готов кабел,  към който те са поставени.

 Ако цялото това начинание ви се струва непосилно, съветът ни е  да се обърнете към специалист, който да изгради цялостната система.

  Описаната система се отнася за монтаж на аналогови камери: AHD, TVI, CVI, CVBS.

Коментари (0)

Напиши коментар

Име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведи кода в полето отдолу:
Коментар: Бележка: HTML не се приема!
Kassaba Systems Ltd. 2005 - 2021 © Всички права запазени