За поръчки: +359 2 820 26 10/ +359 887 202610
Кошницата е празна!

Катоден отводител - защита от пренапрежение

от Кръстьо Касабов | Публикувано в Електроинсталации | Все още няма коментари | 8241 прочита

Катоден отводител

В една електрическа инсталация уредите като телевизора, аудио-уредбата, DVD-то, компютъра и тн. , са изложени на риск от пренапрежения (Un > 220V), които се пораждат от захранващата мрежа и водят до изгаряне на електронните захранвания на тази техника.
Пренапреженията най-често са от атмосферен характер и възникват при попадения на светкавици върху или близо до разпределителната мрежа ниско напрежение. Дори когато не става въпрос за директно попадение върху разпределителната мрежа, има опасност от разпространение на пренапрежението през земята и защитния контур до консуматорите. Пренапреженията могат да бъдат породени и от преходни прецеси (включване или изключване на индуктивни и капацитивни товари), прекъсване на нулев проводник (често серщано явление в България) и електрически разряд.

Надеждна защита срещу тези пренапрежения са катодните отводители. Те се монтират на входа на таблото и отвеждат вълната на пренапрежение към земя, като по този начин тя не достига до консуматорите.
Ние препоръчваме монтажа на катодния отводител да се извърши след главният предпазител в таблото като по този начин се предпазват електроуредите от пренапрежения, а при нужда лесно може да бъде заменен дефектирал катоден отводител, тъй като е наличен разединител на захранващото напрежение преди него.

Инсталирането на защита на консуматорите от пренапрежение е знак за професионализъм при изграждането на електроинсталациите, ценен от крайните потребители.

Коментари (0)

Напиши коментар

Име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведи кода в полето отдолу:
Коментар: Бележка: HTML не се приема!
Kassaba Systems Ltd. 2005 - 2021 © Всички права запазени