За поръчки: +359 2 820 26 10/ +359 887 202610
Кошницата е празна!

Монтират камери в Алма матер

от | Публикувано в Новини | Все още няма коментари | 676 прочита

Плашат студенти от СУ 'Св. Кл. Охридски' с пистолети и нож. Това съобщи вчера ректорът на университета проф. Иван Илчев.

"През последните две години има три случая срещу студенти, които са заплашвани с пистолети и нож в сградата на Ректората. Изпитвам ужас, че някой луд може да влезе в сградата и да стреля наред в аудиториите. Имаме и много кражби. Затова ще въведем още от тази есен строг контрол за влизане в Алма матер", допълни проф. Илчев. 

Над 20 000 души минавали всеки ден през Ректората на СУ "Св. Кл. Охридски". Там вече са монтирани и ще работят от началото на новата учебна година видеокамери, които са поставени на ключови места. Първият етап на проекта за електронен достъп струва 30 000 лв., а цялата му сума е четвърт милион лева.

Студентите и работещите в Алма матер ще влизат чрез електронни карти. Достъпът за външни посетители ще се осигурява чрез  временни пропуски и регистрация. Аудиториите също ще се отключват със специални карти от преподавателите, които имат лекции в тях. "Така ще се затегне и контролът върху колегите, тъй като не е тайна, че сега в някои дисциплини се пропускат лекции. Не е нормално сутрин да намираме клошари в тоалетните, които се бръснат", допълни ректорът на СУ.

Той каза още, че трябва да се приеме единна система за оценка на качеството на образователния продукт, който дават университетите. Другата спасителна мярка за висшето образование е въвеждането на финансиране по спечелени проекти. 30% от университетите в България работели с професори от Алма матер.

"37 наши колеги работят на повече от 3 места. Има и поне един, който взема заплата по 5 трудови договора. По закон става това и аз нищо не мога да направя", уточни проф. Илчев. 

Той обясни, че след одит на висшето училище, направен от Сметната палата, са били посочени 12 препоръки за разходване на бюджетните средства. 7 от тях били изпълнени от ръководството на вуза, а по 4 се работело. Около 100 хил. лв. били спестени от свързването на вуза в МАН мрежа, закриването на десетки стационарни телефонни поста, прекратяването на неизгодно сключени договори, направена топлоизолация на сградите. Само от новата система за сметосъбирането на СУ през тази година били спестени 941 хил. лв.

СУ нямало да успее да изпълни само една от препоръките на Сметната плата, тази, която засяга използването на средствата за социално-битово и културно обслужване на персонала, което да се определя с решение на общото събрание.

www.monitor.bg

Коментари (0)

Напиши коментар

Име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведи кода в полето отдолу:
Коментар: Бележка: HTML не се приема!
Kassaba Systems Ltd. 2005 - 2021 © Всички права запазени