За поръчки: +359 2 820 26 10/ +359 887 202610
Кошницата е празна!

Откраднаха камерите от съда в Г. Оряховица

от | Публикувано в Новини | Все още няма коментари | 1073 прочита

Апаши изтръгнали три от охранителните камери за видеонаблюдение, монтирани върху фасадата на Съдебната палата в Горна Оряховица. Това съобщи Областната дирекция на МВР - Велико Търново.

Злодеянието било извършено за времето от 15 до 23 ноември, съобщиха от полицията. Но едва в понеделник (23 ноември) сутринта, в началото на работния ден, служителите от съдебната охрана забелязали, че устройствата липсват. При огледа се оказало, че те са вандалски изкъртени от стойките им. Отмъкнатите камери са били инсталирани в тази част на сградата на улица “Хан Крум”, която е най-тъмна след залез слънце. Крадците се изкачили по тъмно със стълба дo камерите за видеонаблюдение и необезпокоявани ги демонтирали. Щетите още се изчисляват. Образувано е досъдебно производство. Изглежда злосторниците са бързали и са се побояли да не бъдат забелязани, ако посегнат и на 9-те камерите откъм главната улица, казаха криминалисти. 

Преди близо една година е изградена система за видеонаблюдение на сградата  която е струвала на горнооряховските магистрати над 20 000 лева. Всяка една от камерите струва близо 300 лева. Целта е камерите да пазят сградата извън работното време на служителите и съдебната охрана, чието работно време е от 7 до 19 часа. Нощем и през уикендите единствено се разчита на охраната от системата за видеонаблюдение.
Това е поредният случай в последно време който доказва тезата на екипът на Видеонаблюдение EU, че камерите и системите за видеонаблюдение не трябва да се използват основна охранителна система, а да бъдат съчетани с поне още една система за охрана като например СОТ или жива охрана която да следи за движение. Отделно при проектирането и изграждането на система за видеонаблюдение трябва да се прецени рискът от кражба точно на охранителна камера и да се монтират така, че да се пазят една друга. Много от кражбите на камери се извършват от маскирани "апаши" които се катерят със стълба до камерата и си я демонтират съвсем спокойно без да се притесняват, че ще има запис на случката. Поради тази причина винаги монтирането на система за видеонаблюдение в по-голям обект без постоянно наблюдение от човек е обречено на неуспех. В много подобни случай виновните за случката са както некомпетентните изпълнители на проектирането и изграждането така и на възложителя който поставя изпълнителя пред прекалено много компромиси при изграждане на система за охрана.

Коментари (0)

Напиши коментар

Име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведи кода в полето отдолу:
Коментар: Бележка: HTML не се приема!
Kassaba Systems Ltd. 2005 - 2021 © Всички права запазени