Във Хасково вече е монтирана първата система за видеонаблюдение следяща провеждането на теоритичните шофьорски изпити. В кабинета на автомобилната администрация са монтирани 5 камери за видеонаблюдение. Тяхната цел според надеждите на инструктурите е да се сложи край на корупцията при провеждане на изпит. Единствената възможност според държавните служители корупцията да продължи е ако изпитът се премести в кабинетите на частните автошколи. Хасково е един от първите градове, в които са поставени камери за видеонаблюдение в кабинета на държавната автоинспекция. Записите от системата за видеонаблюдение ще се съхраняват 1 година и ще могат да се гледат по всяко време. Чрез 4 от камерите които са монтирани в ъглите на залата ще се следят действията на курсистите, а петата камера ще следи дали квесторът не се меси в процеса на изпитване. Така ще се упражни и контрол на самите квестори по отношение на самото провеждане на теоретичното изпитване. 

Системата за видеонаблюдение записва и звук, така че подсказването ще бъде невъзможно. Информацията се съхранява на сървър в кабинета на регионалния шеф на автомобилната администрация, където ще е на разположение. Системата за видеонаблюдение ще работи, само ако изпитът не се изнесе в частните автошколи, каквато е била досегашната практика от което се опасяват и от регионалния съюз на автоинструкторите. От този съюз имат опасения че ако се разреши провеждането на изпитът в частните кабинети шофьорските центрове там ще се получат корупционни практики. Схемата на тези пратктики е в монтиране на собствена видеокамера, чрез която се следят листовките на кандидата, а чрез телефон с хендсфри му се дават верните отговори. Неофициално се коментират и други схеми.

Въвеждането на видеонаблюдение на самото кормуване предизвиква не притеснения в изпитваните, а усмивки. Валентин Пашов е първият автоинструктор в България, чиито курсисти са били изпитани пред монтирана в колата видеокамера, при опита за въвеждане на системата в началото на юли. Според него добре подготвен курсист не се смущава от камерата, а напротив дори го забавлява и разсейва напрежението от самият изпит.

Изпитите с видеокамери започват на 1 октомври. Дотогава ще бъдат оборудвани 27 кабинета на ДАА в областните градове и ще бъда отпуснати още 100 хиляди лева за 100 подвижни камери, които да записват изпита по кормуване. 

Източник: www.BTV.bg