За поръчки: +359 2 820 26 10/ +359 887 202610
Кошницата е празна!

Скандал със скрити камери в ДКЦ Плевен

от | Публикувано в Новини | Все още няма коментари | 1105 прочита

Шпионски скандал взриви плевенска поликлиника след като лекари от Второ ДКЦ в града неочаквано разкриха, че цяла седмица те и пациентите им били следени от незакона система за видеонаблюдение с включени скрити камери за наблюдение. Жертвите на плевенския Бръмбъргейт са кардиолозите д-р Светлозар Симеонов и д-р Диана Неделчева и съдовият хирург д-р Любомир Бешев, както много от техните стотици пациенти. Лекарите са се оплакали в прокуратурата и твърдят, че са били тайно следени и подслушвани и ще съдят шефовете на поликлиниката.

Преди повече от седмица лекарите открили, че в кабинетите им са монтирани датчици за аларма. Те обаче изглеждали странно, тъй като имали повече от необходимите отвори. Освен това не реагирали на движенията в кабинета. Когато докторите се поинтересували, от ръководството на поликлиниката смутолевили неубедително, че устройствата са прости сензори за движение от изграждаща се инсталация за пазене на кабинетите от кражби.Скрита камера в СОТ датчик VU-8006 Хирурзите обаче заподозрели, че някой ги превръща в оперативно интересни обекти, защото устройствата по нищо не показвали, че работят. Затова докторите алармирали полицията и прокуратурата. Когато на място пристигнал екип от униформени, те установили, че специални разузнавателни средства са били инсталирани в неделя в кабинетите с номера 71 и 43, които дори не са съседни. Кутиите със скритите камери в псевдодатчици са били монтирани в десният ъгъл на стаята, така че сцената за наблюдение да покрива максимално кабинета. На тях обаче били разпробити допълнителни отвори, а вътре били пъхнати цветни камери с висока резолюция и миниатюрни микрофони. След обиска направен от полицията са иззети двете видеокамери с вградени в тях микрофони като веществени доказателства. Сега разследващите проверяват дали са правени записи и ако има такива - къде са. Образувано е досъдебно производство за нерегламентирано държане на техническо средство за събиране на информация срещу неизвестен извършител.

Полицейската проверка установила, че кабелите от скритите камери за видеонаблюдение водят към кабинета на главната счетоводителка, който бил заключен. Ченгетата го запечатали, но на другия ден лепенките били разлепени внимателно. А на бюрото ясно личали следи от сървър използван вероятно за съхранение на записите, който бил разкачен и изнесен набързо, твърдят засегнатите лекари.

Междувременно окръжната прокуратура образува дознание за нераглементирано подслушване и наблюдение, което предвижда до 3 г. затвор, а когато се прави по служба наказанието нараства до 5 години.

"Случаят е аналогичен с притежаването на наркотици. Самото присъствие на такива устройства за видеонаблюдение вече е престъпление", коментира наблюдаващият обвинител Росен Кръстев. По думите му това е първи случай в практиката му по този казус.

"Ако се потвърди, че са били разлепени и лепенките, това също е престъпление", допълни той. Паралелно с това независим лицензиран експерт по охранителна техника вече е написал протокол, който напълно е потвърдил опасенията, че лекарите са били жертви на незаконно видеонаблюдение.

Цял ден вчера "белите престилки" във Второ ДКЦ в Плевен обсъждаха Бръмбъргейт. Според част от лекарите шефката на поликлиниката Марияна Лазарова е наредила да се поставят камери в кабинетите на специалистите, за да ги следи изкъсо да не искат пари от пациентите. Други пък твърдят, че шефката е искала да знае какви планове имат лекарите и дали няма да застрашат поста й. Полицията работи по всички версии, включително лични вражди между персонала и ръководството на ДКЦ-то.

“Нямам желание нито причина да подслушвам колегите”, твърди управителката на поликлиниката д-р Марияна Лазарова. “Имаме проект за 16 камери за видеонаблюдение в кабинетите, които да работят само нощем с цел охрана. Купихме три, за повече не стигнаха парите. Те никога не са работили, дори още нямаме сървър. Затова и не сме уведомявали официално персонала - това трябваше да стане след инсталиране на цялата система за видеонаблюдение”, обяснява Лазарова.

 

Източник:

econ.bg

 

Коментари (0)

Напиши коментар

Име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведи кода в полето отдолу:
Коментар: Бележка: HTML не се приема!
Kassaba Systems Ltd. 2005 - 2020 © Всички права запазени