За поръчки: +359 2 820 26 10/ +359 887 202610
Кошницата е празна!

Сп. Тайм 25 Февруари 2008 Камерите за видеонаблюдение проговарят

от | Публикувано в Новини | Все още няма коментари | 678 прочита

Биг Брадър не само те наблюдава. В лондонския квартал Баркинг и Дагенхем Биг Брадър иска и думата. Безплътните гласове на властта дават съвети и предупреждават като че ли от небитието, но всъщност говорят камерите за видеонаблюдение – най-новото високотехнологично оръжие във войната срещу безразборното изхвърляне на боклуци, рисуването на графити, вандалщината и други антисоциални прояви. 16 от 84-те камери за наблюдение в квартала вече имат глас, като изградиха първата лондонска мрежа за видеонаблюдение с възможности за аудиоизлъчване. Скоро още един квартал – Саутуарк – ще въведе подобна система.

Двата квартала са сред 20-те в цяла Великобритания, които получиха по 50 000 долара от Министерството на вътрешните работи, за да изпробват камерите, въведени за пръв път през миналата година в северния град Мидълсбъро. Говорещите камери са най-новото изобретение в страната, която прегърна видеонаблюдението с ентусиазъм, който би ужасил Оруел. Организацията за граждански свободи Liberty изчисли, че в момента във Великобритания работят 4,2 млн. видеокамери, по една всеки 14 британци. Групата обяви, че всеки, който живее или работи в Лондон, може да бъде заснет от камерите по 300 пъти на ден. Правителственият комисар по въпросите на информацията Ричард Томас нарече Британия „наблюдавано общество” и каза, че съществува опасност от предоверяване на технологиите за наблюдение.

Отговарящата за сигурността в Баркинг Глинис Роджърс обаче твърди, че видеокамерите са популярни в обществото и ги нарича „естествен прогрес” на технологиите. Тя не е съгласна и със сравненията с Биг Брадър. Говорещите камери, казва тя, „доказват на живущите в квартала, че кметството активно работи за сигурността в откритите пространства, така че за нас това е много по-явно, отколкото сценарият на Биг Брадър.”

Камерите за видеонаблюдение проговарят

Работник почиства камера за видеонаблюдение на Върховния съд в Лондон. Тези съоръжения не само наблюдават британците, но и им дават наставления как да се държат правилно. Снимка: Ройтерс

Камерите в Баркинг най-често предават предварително записани предупреждения като: „В този район действат видеокамери за наблюдение и всяко антисоциално поведение ще бъде докладвано на полицията.” Друго послание напомня на населението да пази ценните си вещи. Най-вероятно кметството ще проведе конкурс сред учениците, с чиито гласове да запише някои от наставленията.

Системата може да работи и „на живо”, в реално време. Операторите на камерите, които внимателно следят 39-те монитора в офиса си, могат да излъчват директно, например да помолят хората да вдигнат боклука, който са хвърлили на улицата или да ги предупредят, че поведението им е неприемливо.

Свободите не са нарушени. И въпреки че Liberty не се изказва изцяло срещу видеонаблюдението, все пак тя твърди, че то се рекламира пресилено като метод за превенция на престъпността. „Няма доказателства, че наблюдението наистина възпира престъпниците”, казва Джен Корлю, ръководителят на екипа.

Повечето от хората по улиците в центъра на Баркинг бързо свикнаха с аудиопосланията – на втория ден много от тях дори спряха да се оглеждат за източника на звука при всяко съобщение. В квартала живеят най-вече работници и много възрастни хора. Доходите са ниски, безработицата е висока, а търговските площи са лишени от лъскавите магазини и скъпите барове, които се срещат навсякъде в центъра на Лондон. Властите се хвалят, че от цял Лондон престъпността намалява най-бързо в Баркинг, но много жители продължават да се страхуват да излизат навън през нощта. Затова не е изненадващо, че запитаните по улиците за говорещите камери, ги подкрепиха без да се колебаят. Типично е казаното от 66-годишната пенсионерка Маурийн Ловли: „Знам, че прилича на Биг Брадър, който те наблюдава, но това е добър начин да се повиши отговорността на хората. Надявам се, че това място ще стане по-чисто и по-спокойно.”

И все пак остава въпросът доколко ефективни ще бъдат говорещите камери в петък и събота вечер, когато тълпите по улиците стават доста шумни. 19-годишният колежанин Хюсеин Скандари се съмнява, че хората, които създават проблеми и онези, които са пийнали повечко, ще обръщат внимание на предупрежденията от камерите. „Те ще правят каквото си искат.” Но все пак, ако бъдат арестувани, няма да могат да кажат, че не са били предупредени.

Източник e-vestnik.bg

Коментари (0)

Напиши коментар

Име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведи кода в полето отдолу:
Коментар: Бележка: HTML не се приема!
Kassaba Systems Ltd. 2005 - 2021 © Всички права запазени