„Нужни са камери за видеонаблюдение в колите, в които се провеждат изпитите на  кандидатите за книжка „ -  това каза Йонко Иванов, шеф на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Идеята е видео заснемането на шофьорския изпит ще бъде извършвано от така наречената „черна кутия", състояща се от две камери за видеонаблюдение. Едната заснема какво е движението пред автомобила, а другата - разположението и действието на курсиста, преподавателя, както и на изпитващия. Устройството трябва да има и дисплей, на който се изписва скоростта на движение и  часа, в който се провежда изпитът. Записът от камерата за видеонаблюдение след това ще се прехвърля на стандартна карта памет или USB флаш устройство, която ще се предоставя както на изпитващия, така и на изпитвания.

Ако се въведе, видеонаблюдението и записът тогава ще подобри качеството на изпита, категорични са от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Нововъведението няма да сложи край на корупцията, защото възможност за даване на рушвет винаги има, но поне тя ще бъде намалена драстично. Така е и в Европа, камери за видеонаблюдение има във всяка кола. Но какво се случва извън нея, можем само да гадаем. Въпреки всичко, това е крачка към ефективна борба с корупцията в България.

Видеонаблюдението може да бъде въведено с промяна на инструкция на министъра на транспорта. Освен това, трябва да се реши и кой ще провежда изпитите. Важно е, защото ако това е някой частник, камерите за видеонаблюдение ще трябва да се превърнат в негово задължение. Ако изпитите се организират от държавата, ще трябва да се търси сериозно финансиране, тъй като чисто информативно, една такава камера в Германия струва 900 лева. Не е тайна, че за възможностите на България това е сериозна сума, имайки предвид колко учебни коли виждаме всеки ден по улиците.