За поръчки: +359 2 820 26 10/ +359 887 202610
Кошницата е празна!

Видеонаблюдение на шофьорските изпити започва от 1-ви Октомври

от | Публикувано в Новини | Все още няма коментари | 780 прочита

От 1-ви Октомври влиза в сила изискването теоретичният и практическият изпит за шофьори да бъдат заснемани, съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Най-съществената промяна е въвеждането на видеонаблюдение както по време на листовките, така и по време на самото кормуване. Автомобилната администрация е оборудвала с камери за видеонаблюдение свои изпитни зали във всички областни градове, в които от днес ще се провеждат изпитите по теория за шофьорите. От агенцията уточниха, че всеки, който иска да провежда теоретични изпити, трябва да оборудва залата си според изискванията на транспортното министерство.  Оборудвани са 50 зали (27 държавни и 23 частни) в цялата страна, които отговарят на изискванията и са били приети от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Очаква се до края на следващата седмица още около 20 зали да получат разрешения.

Листовките, стават анонимни, а на изпита ще присъстват само квестори. Кормуването също ще бъде заснемано с камери монтирани в автомобила. Това ще доведе не само до намаляване на корупцията, но и до по-добро обучение на кандидат- шофьорите, които на записите от камерите ще могат да видят къде бъркат, докато карат.
„Тези устройства са закупени с средства на Автомобилната администрация и поради тази причина не натоварват финансово инструкторите. Не се променя и държавната такса за провеждане на изпитите, което означава че няма основание цената на шофьорските курсове да бъде повишавана“, заяви Александър Цветков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Практическото препитване, т.нар кормуване, ще бъде заснемано с камери, носени и монтирани в автомобила от изпитващия служител от Агенция "Автомобилна администрация". Целта на новите изисквания е до ликвидират корупционните практики на купуване на шофьорски книжки.
Законодателните действия срещу черния пазар на шофьорските книжки са регламентирани с промени в Наредби 37 и 38 на транспортното министерство. Измененията бяха приети преди няколко месеца, но влизането им в сила се забави, заради обжалвания на процедурата за избор на изпълнител на техниката.
Записите от практическите и теоретичните изпити ще бъдат съхранявани за последващ контрол една година, уточниха от министерството. Държавната такса за явяване на шофьорски изпит остава непроменена, което не предполага никакво повишаване и на таксата за шофьорските курсове.
Новите изисквания за видеонаблюдение на изпитите за шофьори бяха забавени заради обжалвания на процедурата за избор на изпълнител за нужната техника.

Коментари (0)

Напиши коментар

Име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведи кода в полето отдолу:
Коментар: Бележка: HTML не се приема!
Kassaba Systems Ltd. 2005 - 2021 © Всички права запазени