За поръчки: +359 2 820 26 10/ +359 887 202610
Кошницата е празна!

Видеонаблюдение в автобусите в градският транспорт

от | Публикувано в Новини | Все още няма коментари | 2871 прочита

Съвсем скоро можем да очакваме масирано монтиране на системи за автомобилно видеонаблюдение в автобусите на градският транспорт. След като тази идея беше лансирана преди няколко години и дори имаше монтирани тестови системи в един от автобусите от софийската линия 280 вече може да се каже че е необходима. Пробните камерите за автобусите от градският транспорт бяха монтирани в един от новите рейсове Конекто Г, в който бяха разположени 5 куполни камери за видеонаблюдение. Една от камерите беше монтирана е близос до водача , която "гледа" назад а останалите четири на равни разстояния до края на салона на автобуса. След завършването на експерименталният проект за видеонаблюдение в автобусите от софийският градски транспорт беше установено, че драстично са намалели пътуванията без билет по тези линии, както и вандализмът в тях.

Освен това въвеждането на системи за видеонаблюдение в автобусите ще помогне жалбите на пътниците да бъдат документирани от видео материал. Пилотният проект беше тестван само на линия 280, която е с ктайна точка Студентски град. Тази линия беше избрана поради зачестилите вандалски прояви в ранните автобуси, които се пълнят с пияни младежи от дискотеките. Това беше и причината преди въвеждането на системата за видеонаблюдение в автобусите от тази линия, голяма част от шофьорите в градския транспорт да не искат да вземат първия курс към Студентски град. Поради този факт изображението от камерите е изведено на малък монитор, монтиран на предното  стълко в кабината на шофьора, а отделно с това до него има монтиран паник бутон. При инцидент в автобуса камерите ще са облекчение за водачите, защото така ще могат предварително да сигнализират. При проектирането на системата за видеонаблюдение е обмислян и варианта да се монтира шеста камера на покрива, чрез която шофьора да може да следи движението пред автобуса.

Приложението на тази системата за видеонаблюдение не стига само до тук. Чрез записите направени от камерите в рейса ще се следят и самите контрольори. Така към жалбите на пътниците ще има възможност да се добави и видео материал който да служи за изясняване на настъпилите нередности.

София не е единственият град в българия с въведени системи за видеонаблюдение в градският транспорт. От около 2 години има монтирани камери за видеонаблюдение в един от автомобилите на градският транспорт в Бургас. Там обаче системата е с по малко камери и леко изменено приложение отнасящо се повече към наблюдение на обслужващият персонал на фирмата предлагаща превоз на пътници. Камерите за видеонаблюдение в Бургас са 3 броя - две от които са монтирани вътре а третата е поставена на предното стъкло. Чрез тази камера се следи случващото се пред автобуса и по точно дали има спреди автомобили на спирката където да пречат на нормалното движение на рейса. Вътрешните камери наблюдават държанието на пътниците и най-вече служителите на фирма „Бургасбус" дали си изпълняват задълженията. След анализ на резултатите от пробното видеонаблюдение в Бургас се обмисля още възможността да се поставят подобни системи и на всички рейсове от градският транспорт.

Коментари (0)

Напиши коментар

Име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведи кода в полето отдолу:
Коментар: Бележка: HTML не се приема!
Kassaba Systems Ltd. 2005 - 2021 © Всички права запазени