За поръчки: +359 2 820 26 10/ +359 887 202610
Кошницата е празна!

Видеонаблюдение в магазин

от Кръстьо Касабов | Публикувано в Съвети за видеоконтрол | Все още няма коментари | 1525 прочита

Системите за видеонаблюдение съпътстват все по-често нашето ежедневие. Дори посещавайки кварталния магазин на входа се сблъскваме с табелката:Обектът е под постоянен видео контрол. От непрекъснато наблюдение се възползват и собствениците на заводи, управители на предприятия, търговци на едро и дребно или хора, които искат да следят своя дом.
На пръв поглед при проектирането на система за видеонаблюдение в магазин, най- важното изискване е колко на брой камери да поставим в него. Ние искаме да Ви запознаем с по- фината част от този процес. Тази статия ще бъде полезна не само на собственици на търговски площи, но също така и на търговци, специалисти по маркетинг, мениджъри и други.
Ще започнем с очевидните неща- за какво се използват системите за видеоконтрол в магазините:

  • контрол на действията на посетителите и персонала на магазина;
  • идентифициране на съмнителни лица или действия;
  • предотвратяване на кражби или повреждане на продукта;
  • събиране на архив от видеозаписи в случай на спорни ситуации.

Това са основните задачи, които се поставят при изграждане на система за наблюдение. Изборът на система за реализация на проекта зависи от много фактори: размер и форма на помещението, проходимост, стойността на предлаганите продукти, ниво на осветление и т.н.Така че да се говори за някакво универсално решение, ще бъде трудно. Въпреки всичко можем да Ви дадем няколко примерни насоки:

  • На входа на търговското помещение е добре да поставите камера, която да заснеме лицето на посетителя, т.е. да предлага ясно качество на картина. Препоръчваме ви да заложите на устройство с висока резолюция и не много голям ъгъл на видимост.
  • В самия магазин можете да поставите по-нисък клас камери, тъй като на самия вход вече ще сте регистрирали профила на посетителите.
  • Ако търговската площ разполага с няколко каси е необходимо да поставите камера на всяка отделна каса. Тя трябва да е с варифокален обектив (позволяващ ръчно регулиране на приближение и фокус). Нейната функция е максимално ясно да представи основните операции, които протичат там по отношение на плащания и оформяне на документи.
  • При желание да получавате и звук към картината е добре да инсталирате микрофон, който да разположите точно над зоната за комуникация. Препоръчително е камерата и микрофона да не бъдат монтирани един до друг.

Преди да се насочите с изграждане на система за видео контрол е добре да уточните: дали искате следите качеството на обслужване в магазина, касовите операции, трудовата дисциплина, броя на посетителите и купувачите.

Коментари (0)

Напиши коментар

Име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведи кода в полето отдолу:
Коментар: Бележка: HTML не се приема!
Kassaba Systems Ltd. 2005 - 2021 © Всички права запазени