За поръчки: +359 2 820 26 10/ +359 887 202610
Кошницата е празна!

Какво е компютърна поддръжка?

от Кръстьо Касабов | Публикувано в Системна администрация | Все още няма коментари | 2018 прочита

Едва ли има човек, който не може да даде някакъв отговор на този въпрос, но като цяло това е една критична за съвременния бизнес и същевременно силно подценявана услуга, на която незначителен брой мениджъри и хора обръщат някакво внимание.
Под „компютърна поддръжка” обикновено се разбира отстраняване на възникнали проблеми с компютърната техника от софтуерно или хардуерно естество.
Съдейки по обявите за работа и всеобщата представа, терминът  „компютърната поддръжка”  се е превърнал в синоним на всички дейности свързани с информационните технологии в една организация от планирането на ИТ стратегията до управлението на проекти и техническото обезпечаване, поради което и ние разглеждаме услугата в този аспект.
Доста редове са изписани по темата в специализираните ИТ издания и интернет, но голяма част от тях не дават ясна представа на разбираем за не професионалисти език или засягат само част от елементите, дейностите и организацията на „компютърната поддръжка”.
Това беше и основният повод, който ни мотивира да отделим определено време за да Ви запознаем с ИТ проблемите във Вашата организация, за които дори не предполагате, с причините от които са продиктувани тези проблеми и методите за тяхното отстраняване, базирайки се на реални примери.
В следващите редове ще намерите информация за видовете ИТ услуги предлагани на Българският пазар, причините пораждащи ИТ проблеми, както и за методите, средствата и организационните мероприятия водещи до подобряване на ИТ ефективността.
Но какво ли е пък това „ИТ ефективност” ? За ИТ ефективност могат да бъдат дадени много професионални определения, но най-простата дефиниция се съдържа в основното предназначение на всяка „Информационна система”, а то е да бъде в полза на бизнеса т.е. да помага на вашите служители по-бързо и лесно да изпълняват служебните си задължения.
Задавали ли сте си някога въпроса дали вашата информационна система не представлява просто намятани компютри в едно или няколко помещения , дали не използвате компютри защото вашите конкуренти и партньори го правят или защото е модерно да се използва такава техника.
Последното изречение звучи доста налудничаво, но за жалост в огромен брой фирми компютрите представляват купчина скъпо струващи железа, които са всичко друго но не и средства за постигане на по-висока производителност и вместо да помагат пречат на хората да вършат своята работа.
И всичко това се дължи на основната и главна причина пораждаща следствията припознавани като компютърни проблеми наречена „концепция”.
Дали когато стартирахте пълненето на вашият офис със споменатите скъпоструващи железа някой Ви спомена за концепция на информационна система, мрежови или информационен дизайн? Най-вероятно не, защото тази задача е непосилна за „хакерчето от входа” (така един колега нарича в своите статии всички онези роднини, познати, комшии и приятели, които "Нещо там разбират от компютри", чиито вещи съвети ползвате в общия случай).

Коментари (0)

Напиши коментар

Име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведи кода в полето отдолу:
Коментар: Бележка: HTML не се приема!
Kassaba Systems Ltd. 2005 - 2021 © Всички права запазени